Renyi logo
 
 
Glömt lösenordet?      Registrera...

Introduktion till Wushu

Renyi Wushu - Uppvisning med Sabel

Wushu är kinesisk kampkonst. Wushu kallas även för kungfu och är en viktig del av det kinesiska kulturarvet. Direkt översatt betyder "wu" kamp och "shu" konst.

Wushu uppstod och utvecklades eftersom kampkonsten var ett sätt att överleva Kinas många krig och politiska uppror. Några som gjort sig kända för sin kung fu är de buddistiska shaolinmunkarna. En stor del av dagens wushu har sitt ursprung i shaolintemplet och många av de tekniker som vi tränar idag härstammar direkt därifrån.

Det finns många sätt att träna wushu och många olika ändamål med träningen. I vår klubb fokuserar vi främst på form - taolu på kinesiska. Taolu är övning av olika tekniker sammansatta i långa serier; slag, sparkar och hoppsparkar, och träningen används för att lära in rörelserna till fulländning, men också för att användas vid uppvisning och tävling. Träningen kräver stor disciplin och ställer dig och din kropp på prov. Vi tränar främst chang quan (long fist) men också olika vapenstilar som stav, spjut, sabel och svärd. Andra stilar som nan quan (south fist) och mer traditionella stilar som tanglang quan (praying mantis) förekommer.

Wushu är allsidigt och skapar en hälsosam allroundträning där fokus ligger på rörlighet, styrka, koordination och balans. Det är en dynamisk och varierande träning där mjuka och svepande rörelser blandas med snabba och explosiva moment. Variationen gör att den utmanar men också passar många oavsett om bakgrunden är balett, tennis eller fotboll - eller ifall du aldrig tränat något tidigare.

Vi har flera olika träningsgrupper i klubben för att kunna erbjuda både vardagsmotion och elitsatsning. Vår förening har funnits i över 10 år och är i dag en av de mer framstående i Sverige med ett tjugotal SM-medaljer bakom oss i olika grenar. Vi har även skickat deltagare till EM och VM i wushu. Flera av våra instruktörer har dessutom varit i Kina under långa perioder och har där utbildats av professionella tränare. Vi kan därför erbjuda dig träning av väldigt hög kvalité. Dessutom har vi under två somrar arrangerat träningsläger med mycket meriterade tränare från Kina. Detta hoppas vi även kunna göra fler gånger framöver. I vårt bildgalleri kan du hitta bilder från dessa träningsläger.

Renyi Wushu - Han Lin, tränare under sommarlägret 2007